FLYWHEEL TRAINING

Flywheel Kinetic Training

Kinetic training

Kinetic training, ofwel vliegwieltraining, is een relatief nieuwe manier van trainen, zeer geschikt voor mensen die op sportief gebied écht vooruitgang willen boeken en de lat voor zichzelf flink hoger willen leggen. Je kunt bij ons gebruik maken van de ‘Kinetic Box’ en de  ‘Kinetic Pull’.

Hoe werkt het?

De Kinetic Box maakt gebruik van een stalen ronde schijf, waarop centraal een as is gemonteerd. Om deze as is een koord gedraaid, zoals bij een jojo. Je draagt een speciaal tuigje of harnas dat vastzit aan de schijf. Door hard aan het koord te trekken begint de schijf te draaien en wek je kinetische energie op. Als het koord helemaal is uitgerold, wordt het door de draaiende schijf automatisch weer opgerold. Je brengt dan met minimaal dezelfde energie het wiel weer tot stilstand. De Kinetic Pull doet dit met behulp van een gepatenteerd roterend, conisch vliegwiel. Het doel is om het vliegwiel zo snel mogelijk in beweging te brengen, waardoor je contrasterende traagheid – met een duur woord, ‘inertie’-, creëert. Aan het eind van de concentrische beweging stopt deze en start de teruggaande excentrische beweging, waardoor maximale kracht van je wordt gevraagd. Dit wordt enkele keren herhaald.
Het apparaat is in drie bewegingsrichtingen te gebruiken: verticaal, horizontaal en roterend.

Reactieve kracht

De Kinetic Box en de Kinetic Pull trainen allebei jouw ‘reactieve’ kracht. Kort samengevat is dat het vermogen om in één richting (concentrisch) kracht uit te oefenen, daarna snel van richting te wisselen en vervolgens in tegengestelde richting (excentrisch) méér kracht op te vangen. De repeterende excentrische ‘overload’ en de juiste combinatie van kracht en snelheid stimuleren een snelle toename van uw spierfunctie c.q. spiervolume en verbeteren je stabiliteit. Zowel het onder- als bovenlichaam kunnen er profijt van hebben.

Voor wie is deze training interessant?

Behalve voor mensen, die de lat voor zichzelf hoger willen leggen en openstaan voor nieuwe technologie, is de Vliegwieltraining ook zeker interessant voor degenen die tijdens hun revalidatie sneller dan gebruikelijk willen herstellen van bijvoorbeeld een knie-, enkel-, heup-, rug-, schouder- of armblessure. De focus op de knie is wellicht het meest relevant. Bovendien hebben ook 50-plussers baat bij deze training. Wanneer je de 50 gepasseerd bent, nemen over het algemeen de snelheid en de kracht van het lichaam af en verlies je normaal gesproken ook steeds meer spierweefsel, wat niet zelden gepaard gaat met een opeenhoping van vetmassa. Het vliegwiel versterkt de spieren, wat ook nog eens goed is voor je bloeddruk, hart, longen, botten en zelfs het brein.

Voor info: http://exxentric.com/flywheel-training/?gclid=EAIaIQobChMIxLX45pSZ2wIVi0AbCh3QogdiEAAYASAAEgLsG_D_BwE

Bel gerust voor meer info met de praktijk: 043-3612416