Shockwave therapie

Heeft u last van chronische pijnklachten of ontstekingen? Shockwave therapie kan deze klachten verhelpen. Jahae Fysio & Manuele therapie Heer in Maastricht is gespecialiseerd in deze vorm van fysiotherapie. We hebben dan ook al veel mensen van hun pijnklachten mogen verlossen. Het is bewezen dat shockwave therapie erg effectief kan werken tegen o.a. langdurige peesklachten en chronische schouder-, nek- of rugklachten. Daarnaast is deze vorm van fysiotherapie ook geschikt om allerlei andere chronische pijnklachten mee te verhelpen.

Bij Jahae Fysio & Manuele therapie Heer kunt u terecht voor shockwave therapie, maar ook voor andere soorten therapie. Ons team bestaat uit professionele fysiotherapeuten die een persoonlijke aanpak erg belangrijk vinden. Voor elke soort pijn en klacht is er een vorm van fysiotherapie mogelijk. Wij willen iedereen de hulp bieden die ze nodig hebben. Daarom zijn we ook gespecialiseerd in diverse therapieën. Hierbij kunt u denken aan manuele therapie, dry needling en oedeem therapie. Dit zijn echter niet onze enige specialismen. Op onze website kunt u lezen waarin wij gespecialiseerd zijn. Bij ons kunt u terecht met én zonder een verwijzing van uw medisch specialist of huisarts. Neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag naar een pijnvrij leven.

 

Wat is shockwave therapie?

Er worden tijdens een shockwave therapie schokgolven ingezet. Shockwave therapie staat ook wel bekend als ESWT of extracorporele shockwave therapie. Uw fysiotherapeut bedient het shockwave apparaat. Deze richt de golven op de plek waar u last heeft van pijn. Deze dringen door de huid heen en komen precies terecht op de plek van de klachten. De essentie van de shockwave therapie is dat het pijn vermindert en klachten verhelpt. De schokgolven verbeteren de stofwisseling in het blessuregebied, waardoor het genezingsproces wordt versneld. Bovendien wordt de bloedcirculatie hiermee verbeterd. Dit draagt bij aan een betere toevoer van zuurstof naar de weefsels die de klachten veroorzaken. Waar traditionele vormen van fysiotherapie niet altijd helpen bij chronische pijnklachten, kan shockwave therapie een goede oplossing bieden. Het stimuleert namelijk de zelfhelende eigenschappen van het lichaam.

 

Voordelen van shockwave therapie

Er zitten veel voordelen aan shockwave therapie. Zo is het een vorm van fysiotherapie die je lichaam stimuleert om de blessure zelf te genezen. Je hebt bij shockwave therapie dus geen chirurgie of geneesmiddelen nodig om de klachten te verhelpen. Daarbij heeft deze vorm van fysiotherapie weinig bijwerkingen. Wel is het mogelijk dat er blauwe plekken, een lichte roodheid of een zwelling ontstaan vlak na de behandeling. Doordat de oorzaak behandeld wordt in plaats van de symptomen, zijn er over het algemeen weinig behandelingen nodig om de pijn of blessure volledig te verhelpen. De sessie, die ongeveer 10 minuten duurt, hoeft vaak maar een handvol keren herhaald te worden. Bovendien zult u na één sessie al verschil merken. Een aantal dagen na een sessie is uw mobiliteit namelijk verbeterd en zullen de pijnklachten ook al erg verminderd zijn.

Wetenschappelijke verklaring shockwave therapie

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar shockwave therapie en de effecten hiervan. Het blijkt dat lastig te behandelen aandoeningen en klachten succesvol worden behandeld met shockwave therapie. Daarnaast geeft shockwave goede resultaten, zowel op de korte als lange termijn. De succesfactor van shockwave therapie is bovendien 84 procent.

Shockwave therapie heeft een regeneratief effect. Op de korte termijn zorgt het voor vermindering van pijn en op de lange termijn zorgt het voor weerbaarheid van het weefsel. Dit is een bijzonder fenomeen binnen de fysiotherapie. In verband met al deze positieve kenmerken, wordt er nog steeds geëxperimenteerd met shockwave therapie bij diverse klachten en aandoeningen. De kans is dus groot dat er naast alle bekende klachten, ook nog allerlei andere klachten verholpen kunnen worden met shockwave therapie. De behandelmethode is erg veilig en kent weinig risico’s.

 

Verschillende vormen van shockwave therapie

Onder shockwave therapie vallen twee vormen. De vorm wordt gekozen op basis van de klachten die u ervaart.

Radiale shockwave therapie

Bij radiale shockwave therapie verspreiden de schokgolven zich over een groter gebied dan bij gefocusseerde shockwaves. De golven dringen door tot in de huid en de weefsels. De druk verspreidt geleidelijk over het getroffen gebied. Deze zetten het lichaam aan tot het activeren van natuurlijke herstelmechanismen. Net als bij een gefocusseerde shockwave therapiesessie, wordt de bloedcirculatie verbeterd en de stofwisseling verhoogd. Vaak wordt radiale shockwave therapie ingezet bij ontstekingen in de pees, chronische pijn, spierpijn en spasticiteit. Waar deze klachten soms moeilijk te behandelen zijn met andere therapieën, kan shockwave therapie een goede oplossing bieden.

Gefocusseerde shockwave therapie

Bij gefocusseerde shockwave therapie wordt er, zoals het begrip al zegt, gefocust op een specifiek gebied in het lichaam. Door het apparaat te plaatsen op de plek waar de pijn zit, dringen de schokgolven door naar het getroffen gebied. Op deze plek oefenen de golven hun maximale druk en energie uit. Hierdoor wordt het aangedane weefsel sterk gestimuleerd. Bij gefocusseerde shockwave therapie wordt de doorbloeding in het behandelde gebied bevorderd. Zo worden de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam geactiveerd. Dit resulteert in een afname van pijn. Een behandeling met gefocusseerde shockwaves wordt toegepast bij klachten die niet genoeg verholpen kunnen worden met radiale shockwaves.

 

Behandeling shockwave therapie

Hoe ziet een behandeling eruit bij Jahae Fysio & Manuele therapie Heer? Als u contact met ons opneemt, bespreken we samen uw klachten. Op basis daarvan kiezen we een therapievorm uit, die de meeste kans van slagen heeft bij het verhelpen van uw klachten. Tijdens onze eerste afspraak onderzoeken we waar u pijnklachten heeft en hoe we dit gaan verhelpen. Wanneer er nog te weinig duidelijk is over de klachten en de eventuele oorzaak hiervan, doen we aanvullend onderzoek. Hierbij wordt een echo gemaakt.

Is shockwave therapie de meest gunstige methode? Dan zal de eerste sessie zo snel mogelijk plaatsvinden. Tijdens zo’n sessie wordt er eerst gel aangebracht op de plek die behandeld zal worden. Hierdoor dringen de schokgolven beter door naar de getroffen plek. Uw fysiotherapeut pakt vervolgens het behandelpistool, en dient de golven toe op de pijnplek. Tijdens de behandeling verandert de intensiteit en frequentie van de schokgolven. De sessie duurt niet lang, namelijk 5 tot 10 minuten.

Hoeveel behandelingen?

De hoeveelheid behandelingen verschilt per persoon en per klacht. Sommige klachten zijn al snel verholpen, sommige klachten zijn wat intenser en hebben dus ook wat meer sessies nodig. Over het algemeen zijn 5 behandelingen genoeg. Doorgaans zitten er 7 tot 10 dagen rust tussen de behandelingen.

 

Shockwave therapie: voor welke klachten?

Shockwave therapie kan erg veel verschillende klachten verhelpen. Het is bewezen dat shockwave therapie de volgende klachten verhelpt:

  • Hielspoor
  • Chronische nek-, rug-, en schouderpijn
  • Spasticiteit
  • Langdurige peesklachten
  • Ontsteking aan de achillespees, elleboog, kniepees en schouder
  • Shin Splints
  • Chronische pijn aan achillespees

Wilt u weten of uw klachten ook behandeld kunnen worden met shockwave therapie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

 

Kosten en vergoeding

Iedereen kan bij ons terecht. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan worden alle kosten hiervoor vergoed! Heeft u geen aanvullende verzekering? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over de kosten.

 

Afspraak maken

Wilt u meer weten over de shockwave therapie of andere therapievormen waarin wij gespecialiseerd zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken op 043-3612416, maar ook kunt u ons contactformulier invullen. Dan nemen wij zo spoedig contact met u op. Wilt u meteen een afspraak maken? Voor een behandeling bij ons heeft u geen verwijzing nodig. U kunt zich direct inschrijven bij onze praktijk. Dan starten wij zo snel mogelijk met uw behandeling.

 

Veelgestelde vragen

Wat doet shockwave therapie?

Met shockwave therapie worden er schokgolven door de huid heen gestuurd naar diepere weefsels. Deze golven gaan direct naar de plek waar de klachten vandaan komen, om de oorzaak van de klachten te verhelpen. Het lichaam wordt hierdoor gestimuleerd om de klachten op een natuurlijke manier te genezen. Ook wordt de doorbloeding verbeterd en de stofwisseling gestimuleerd. Shockwave therapie duurt per sessie ongeveer 5 tot 10 minuten. Gemiddeld zijn er maar 5 sessies nodig om de klachten te verhelpen.

Wat zijn de kosten van shockwave therapie?

De kosten van shockwave therapie zijn ongeveer 75 euro. Deze kosten worden vergoed als u een aanvullende verzekering heeft. Heeft u geen aanvullende verzekering? Neem dan contact met ons op voor een nauwkeurige prijsindicatie. Het totale bedrag hangt af van de klachten die u heeft en de hoeveelheid sessies die u nodig zult hebben.

Doet shockwave therapie pijn?

Shockwave therapie doet geen pijn. Onze fysiotherapeuten houden rekening met gevoeligheid tijdens de behandeling. Op basis van de pijn, wordt de intensiteit van de behandeling bepaald. Wel kunt u na de behandeling klachten zoals blauwe plekken en roodheid ervaren. Dit gaat echter snel weer weg. Bovendien zult u merken dat de pijn die u voorheen had, al na één sessie is verminderd.

Hoe snel resultaat bij shockwave therapie?

Shockwave therapie geeft al erg snel resultaat. Daarom zijn er over het algemeen maar 5 sessies nodig van ongeveer 5 tot 10 minuten per sessie. De schokgolven hebben een intense frequentie, wordt het weefsel snel gestimuleerd. Hierdoor zal uw lichaam erg spoedig werken aan het genezingsproces van uw klachten. Na een behandeling merkt u dat uw mobiliteit beter is en de klachten minder heftig zijn geworden.